UZAKTAN ÖĞRETİM NEDİR?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim faaliyetlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı olarak planlandığı ve yürütüldüğü, öğrenci ile öğretim elemanı ve öğrencilerin kendi aralarında karşılıklı etkileşimine dayalı olarak derslerin bizzat öğretim elemanı tarafından aynı mekânda bulunma zorunluluğu olmaksızın eşzamanlı biçimde verildiği öğretimi ifade eder.


FAYDALARI NELERDİR?

Bu uygulama ile eğitim almak isteyen daha büyük kitlelere eğitim imkânı sağlanmaktadır. Eğitimde fırsat eşitliği yaratılmaktadır. Bilgi farklı coğrafyalardaki çok daha fazla öğrenmek isteyene ulaştırılabilmektedir. Çalışan öğrencilere zamandan bağımsız olarak istedikleri zaman, istedikleri kadar öğrenme imkânı sağlanabilmektedir. Fiziksel engellilere de eğitim imkânı sağlanmaktadır.

YÜKSEKOKULUMUZDA UZAKTAN ÖĞRETİM YAPILAN BÖLÜMLER HANGİLERİDİR?

Yüksekokulumuzda aşağıda belirtilen iki yıllık önlisans programlarında uzaktan öğretim verilmektedir.

* Bilgisayar Programcılığı

* Elektronik Teknolojisi

* Elektronik Haberleşme Teknolojisi

* Eczane Hizmetleri

* Halkla İlişkiler ve Tanıtım

* Sağlık Kurumları İşletmeciliği

* İş Sağlığı ve Güvenliği



NASIL ÖĞRENCİ OLABİLİRİM VE NASIL KAYIT YAPTIRABİLİRİM?


Üniversite sınavına girmeniz ve Yüksekokulumuzun yukarıda belirtilen bölümlerinden birini ÖSYS sonrasındaki yerleştirmede veya ek kontenjan ile yerleştirmede tercih etmeniz yeterlidir. Yerleştirme diğer eğitim türlerinde olduğu gibi ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Okulumuza yerleştirilmeye hak kazandıktan sonra ve ilk kaydınızı yaptıracağınızda Mersin Üniversitesince uzaktan öğretim öğrencileri için belirlenen kayıt tarihleri arasında belirlenen yollarla kaydınızı yaptırabilirsiniz. Daha sonraki yarıyıllarda üniversitemize gelmeden harcınızı yatırıp kayıt yenileme işlemini Internet üzerinden yapabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgiyi kayıt dönemlerinde http://www.mersin.edu.tr ve  http://uzak.mersin.edu.tr adreslerinden edinebilirsiniz.

UZAKTAN ÖĞRETİM ÖDEMELERİ

Uzaktan öğretim öğrencileri her yıl Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen uzaktan öğrenim katkı payı ücretini ve her yıl Üniversitemiz Yönetim Kurulunca belirlenen ders materyal ücretine tabidirler. Öğrenciler eğitime devam edeceği dönemin ödemelerini yaparak ders kayıtlarını gerçekleştirirler.

Yükseköğretim kurumlarının uzaktan öğretim yoluyla yürütülecek programları ile dersler için alınacak uzaktan öğretim ücretinde,    2547 sayılı Kanunun 46. maddesine göre Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenen ücretler esas alınır. 

Yürütülen programlarda materyal ücretleri, fakülte veya programa ilişkin öğrenim ücreti tutarını geçmeyecek şekilde ilgili üniversite yönetim kurulu tarafından maliyet esaslı olarak belirlenir.

Ders materyali ve materyal ücreti, Uzaktan öğretim faaliyetlerinin yürütülmesi için yükseköğretim kurumlarınca basılan veya elektronik olarak internet ortamında sunulan, üretilen veya kullanılan her türlü materyali ve bunlar karşılığında öğrencilerden alınan ücreti ifade eder.

UZAKTAN ÖĞRETİMDE NASIL DERS KAYDI YAPTIRABİLİRİM?


Uzaktan öğretim veren yüksekokulumuzda ders alma işlemi, sizler için yapılan özel cari giderlerin karşılanabilmesi için ücrete tabii olmaktadır. Bu ücret her yıl eğitim öğretim döneminin başında ilan edilir. Ücretler Mersin MYO Müdürlüğü'nce ilan edilen tarih aralığında ilgili bankaya yatırılacaktır. Kayıt yenileme işlemleri internet üzerinden yapılacaktır, Mersin'e gelmenize gerek yoktur.

DÖNEM İÇERİSİNDE BÜTÜN DERSLERİN ALINMASI GEREKİR Mİ?


Kayıtlı olduğunuz programda her dönem için verilen bütün dersleri yönetmeliğimize göre belirlenen kredi sınırlaması içinde almanız gerekmektedir.

İNTERNET ÜZERİNDEN NASIL ERİŞİM YAPABİLİR VE NASIL EĞİTİM ALABİLİRİM?

Okulumuza kayıt yaptırdıktan sonra, bölümünüzce size internet üzerinden bağlantı için kuracağınız "Uzaktan Eğitim Yönetim Sistemi (UEYS)" kullanıcı adı ve şifreleri verilecektir. UEYS ile Uzaktan Eğitim alabilmeniz için bir bilgisayar ve internet kullanımı erişimine sahip olmanız yeterlidir. İnternet erişiminizin bağlantı şekli ve hızının ne olduğu önemli değildir.

UEYS İLE NELER YAPABİLİRİM?

 

UEYS  üzerinden, derslere ait ders notlarını takip edebilir, ders danışmanlarıyla sohbet edebilir, forum odalarında karşılıklı eşzamanlı iletişim kurulabilir, sınav tarihlerini öğrenebilir ve internet üzerinden vize sınavlarınızı olabilir ve sınav, ödev sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.  Okul, ders, sınav ve diğer konularla ilgili yapılan tüm duyuruları http://uzak.mersin.edu.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Soru ve sorunlarınızı öğretim elemanına UEYS üzerinden her an iletebilirsiniz. Diğer öğrenci arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Öğretim hayatınız boyunca yapmanız gereken her işlemi UEYS üzerinden yapmanız mümkündür.

 

DERSLER NASIL İŞLENECEK VE BEN DERSLERİ NASIL TAKİP EDECEĞİM?



Eğitim alacağınız bölümün dersleri ve varsa başka materyaller UEYS'den "online" olarak erişiminize açılacaktır. Dersleri ve derslerle ilgili tüm etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz.

UZAKTAN ÖĞRETİM OKURKEN ASKERLİK TECİL EDİLEBİLİR Mİ?


Normal öğrenim süreniz olan 2 yıl için askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz. Öğrenim sürenizin uzaması durumunda en fazla 2 yıl daha askerliğinizi tecil ettirmeniz mümkündür.

.

UZAKTAN ÖĞRETİM SINAV SİSTEMİ NASILDIR?

Vize Sınavları, internet üzerinden yapılmaktadır. Buna göre vize sınavları ev veya internet erişimi olan istediğiniz bir ortamda bilgisayar başında "online" olarak yapacaktır. UEYS deki geçerli olan "kullanıcı adı" ve "şifre" niz ile sisteme bağlandığınızda almış olduğunuz dersler ve bu derslere ait sınavlar karşınıza gelecektir. Vize sınav döneminde istediğiniz dersin sınavını istediğiniz bir zaman aralığında kendiniz seçme imkanına sahip olacaksınız. Bu nedenle yüksekokulumuzdan sınavlarla ilgili sınav randevusu almanıza gerek bulunmamaktadır.

Final Sınavları Yüksekokulumuzun ilan edeceği salonlarda, test olarak soru kitapçıklarının dağıtılması ve cevaplarının optik forma işaretlenmesi şeklinde yapılacaktır. Sizlerin zamanlarınızı optimize edebilmek amacıyla, final sınavları yarıyıl sonundaki Cumartesi ve Pazar günü olmak üzere iki oturumda yapılmaktadır.Final sınavlarından sonra da Bütünleme Sınavları yapılmaktadır.

 

UZAKTAN ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ VE STAJ

Bütün Meslek Yüksekokullarında olduğu gibi Uzaktan Öğretim Programlarında da 30 iş günü staj etkinliği zorunludur. Stajını yapmayan öğrenci mezun olamaz.

Özel işyerlerinde en az bir yıl bağımlı veya bağımsız çalışanlar ile kamu kurumlarında en az bir yıl çalışan öğrenciler, yüksekokuldan aldıkları staj muafiyet belgeleri ile gerekli şartları yerine getirmeleri ve branşlarında uyuşması halinde stajları yapılmış olarak kabul edilir.

UZAKTAN ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN DİKEY VE YATAY GEÇİŞ HAKLARI

Dikey geçiş sınavı herhangi bir Meslek yüksekokulundan mezun olan kişilerin, 4 yıllık lisans eğitimine devam etmek için OSYM tarafından yapılan bir sınavdır. Dikey geçiş sınavı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için http://www.osym.gov.tr adresine başvurabilirsiniz.

Yatay geçiş için Yüksekokul Yönetim Kurulunca belirlenecek kontenjanlar; eğitim-öğretim yılının başlamasından en geç bir ay önce Rektörlüğe bildirilir ve Yükseköğretim Kuruluna ilan için gönderilir. Yatay geçiş kararı verilmeden önce, öğrencinin geldiği yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin ders saati veya kredisi ile geçiş yapacağı birimde başarılı olması gereken derslerle içerik yönünden uygunluğu incelenir. Yatay geçişlerde tüm işlemler başvuru yapılan yarıyılın ilk iki haftası içinde tamamlanır.

DERS MUAFİYETİ

Eğer daha önce bir üniversite programına kayıt olmuşsanız daha önce okuduğunuz programdaki dersler ile programınızda verilen derslerin içeriğinin uyuşması durumunda söz konusu derslerden muaf olabilirsiniz. Bunun için programa ilk kayıt yaptırdığınız ders döneminin başlangıcından itibaren beş iş günü içinde dilekçe ile birlikte daha önceki kayıtlı olduğunuz bölüme ait onaylı transkript ve ders içerikleriyle müracaat etmeniz gerekir. 

Harita

İletişim Bilgileri

Yenişehir Kampüsü Yenişehir / MERSİN
(324) 361 01 79 (Pbx)
(324) 482 22 21 (Fax)
mersinmeslek@mersin.edu.tr
www.facebook.com/mmyouzak